Terhesgondozás

Terhesgondozási javaslat

A szülészet-nőgyógyászati rendelő mindennapjaiban jelentős szerepet töltenek be az áldott állapotban lévő kismamák, és a szívük alatt hordott magzatok. Az ő egészségük és biztonságuk érdekében állítottuk össze az alábbi ajánlást arról, melyik terhességi hónapban milyen vizsgálatot célszerű elvégeztetni.

A fogamzás előtti hónapokban érdemes megejteni a nőgyógyászati szűrővizsgálatot, méhnyakrákszűrést, ultrahangot, illetve magzatvédő vitaminokat szedni, mint például fólsavat vagy metafólsavat. Amennyiben szükség van rá, ilyenkor érdemes elvégeztetni a prekoncepcionális gondozást (Hypertonia, Diabetesz, Szívbetegség, Vesebetegség, Genetikai betegség-családfa elemzés).

Terhesgondozási ajánlás

A következő felsorolásban nem részletezett terhesgondozási vizsgálat az alábbi elemekből áll össze: Vérnyomás, Pulzus, Testsúly, Vizelet általános (a,p,s) vizsgálata, 16. héttől magzati szívhang ellenőrzése, Méh növekedése. Cm/symphisis, Méh kontraktilitás, Vaginális feltárás: Fluor, cervix.

1. hét - Az utolsó MENSES 1. napjával kezdődően

2. hét - Fogamzás ideje, peteérés

6. hét - Utrahang: Petezsák, szíkhólyag, embryo, életjel, iker, vérömleny, petefészek cysták, szükség esetén sárgatest hormon adagolás

8. hét - Embryo Ultrahang: Embryo növekedés, előszűrés

12. hét - Első Ultrahang szűrés: Embryo, Tarkóvastagság, orrcsont, tricuspidalis flow, lepény, cervix

13. hét - Terhesgondozás, Laborvizsgálat:Vérkép, Vércukor, Vércsoport, Ellenanyag, Wassermann, Hepatitis B, TSH, TORCH

14. hét - Védőnői gondozás: Gondozási könyv, Védőnői konzultáció

15. hét - Belgyógyászati, Fogorvosi vizsgálat

16. hét - Biokémia: AFP, HCG, E3, Papp-A, SP1

18. hét - II. Ultrahang szűrés: Magzati anatómia, Doppler: artéria Uterina

23. hét - Terheléses vércukorvizsgálat, vérkép, vizelet

24. hét - Terhesgondozás, III. Ultrahang szűrés: Magzati növekedés, késői rendellenességek, Doppler: Magzati keringés

25. hét - Magzati TÜDŐÉRLELÉS ikerterhesség, fenygető koraszülés esetén

26. hét - Hüvelykenet levétel (Streptococcus agalactiae szűrés), cervix vizsgálat

28. hét - IV. Ultrahang: Magzati növekedés, Doppler: Magzati keringés, 4D-3D

30. hét - Együttszülés: Szülésznő, szakorvos, pszihológus, dúla, szülőszoba, fájdalomcsillapítás

32. hét - V. Ultrahang: Magzati növekedés, Doppler: Magzati keringés, Őssejt, Szülésznő

35. hét - Magzati szívhang ellenőrzés

36. hét - VI. Ultrahang: Magzati növekedés, Doppler: Magzati keringés, NST

37. hét - NST, Laborvizsgálat: Toxaemiás panel

38. hét - NST, Altatóorvosi konzultáció, sz.e. tervezett Császármetszés

39. hét - VII. Ultrahang: Magzati súlybecslés, fekvés, Doppler: Magzati keringés

40. hét - NST, Amnioscopia, OPT (Oxytocin Terheléses Teszt)

41. hét - Naponta NST és Doppler Magzati keringésvizsgálat

Betöltött 41.hét - szülés megindítás

A terhesgondozási javaslat protokolja után néhány nem ennyire gyakorlati jellegű, szakmaibb ismertető,  leírás következik a terhességi ultrahang vizsgálatokról, a terhesség endokrinológiájáról és sok minden másról, ami ezzel a kilenc hónappal kapcsolatos.

Terhességi ultrahangvizsgálatok

0. Koraterhességi vizsgálat

Az első vizsgálat a várandósság megállapítására szolgál, általában a 6-10 hét környékén. Az embrió életkora ilyen korai időpontban igen nagy pontossággal megállapítható, hiszen az embrió mérete még nem mutatja a családi különbözőségeket, vagyis minden hathetes embrió egyforma. Ennek akkor van igazán jelentősége, ha az asszony nem tudja a teherbeesés időpontját vagy rendszertelenül menstruál és a tüszőrepedés időpontja kétséges.

Ez a koraterhességi ultrahang vizsgálat szolgál arra, hogy a nőgyógyász, szülész vagy ultrahangos szakember meg tudja állapítani, hogy a terhesség él-e, többes terhességről van-e szó (ikreket talál), illetve azt, hogy a terhesség a méhen belül vagy kívül helyezkedik-e el. Gyakran már a 12. hét előtt is láthatók gyanújelek, amelyek magzati fejlődési zavarra utalhatnak.

Terhesgondozás1. ultrahang szűrővizsgálat

A terhesség 12-13 hetében végzik el, hüvelyi ultrahang fejet használva. A fejlődési rendellenességek kiszűrésére szolgál, kimutathatók vele a koponya fejlődési problémái, láthatóvá válik, hogy a szív rendesen fejlődik-e, illetve hogy megvannak-e benne a pitvarok-kamrák. Ez a vizsgálat ad lehetőséget arra is, hogy megtudjuk, a végtagok rendellenesen fejlődnek-e, és hogy a méhepény, a köldökzsinór rendben vannak-e. A magzat méreteiből a terhességi hétre lehet következtetni.

 

 

 

 

 

Terhesgondozás2. ultrahang szűrővizsgálat

A terhesség 18-19. hetében végzik a hasfalon keresztüli érzékelővel. Ekkorra már elkészültek az AFP eredmények (Az AFP rövidítés az alfa-fötoprotein kifejezés kezdőbetűiből összeállított mozaikszó. Az alfa-fötoprotein egy fehérje, melyet a magzati máj termel. Jelentősége a magzati életben pontosan nem ismert, azonban termelődése, az anyai keringésbe történő átjutása sok további fontos következtetésre ad lehetőséget), ennek a birtokában jól kiszűrhetők a fejlődési rendellenességek, kromoszóma-elváltozások, a koponya, arc, gerinc, szív, a rekeszizom, hasfalzáródási problémák, vesék, húgyhólyag végtagok fejlődési rendellenességei, elváltozásai.

 

 

 

 

Terhesgondozás3. ultrahang szűrővizsgálat

Általában a 28-31. héten végzik. Ennek a vizsgálatnak a segítségével

  • diagnosztizálhatók a később kialakuló fejlődési rendellenességek,
  • megállapítható, hogy a magzat a terhesség korának megfelelően fejlődik-e,
  • megfigyelhető a magzatvíz mennyisége és a méhlepény érettsége.

 

 

 

 

 

Terhesgondozás4. ultrahang szűrővizsgálat

A 36-37. terhességi héten kerül sor a negyedik ultrahangos vizsgálatra, melyből megállapítható a magzat elhelyezkedése, súlya, fejlettsége, a lepény elhelyezkedése és érettsége, valamint a köldökzsinór helyzete. Az utolsó vizsgálatnál kerül sor az előző császármetszés hegvonalának alaposabb megfigyelésére is, amely, ha nagyon elvékonyodik, akkor a szülés mikéntjét és időpontját is meghatározza.

 

 

 

 

 

 

TerhesgondozásHa az ultrahangos vizsgálatok során komolyabb gyanú merül fel egy-egy betegséggel kapcsolatban, akkor érdemes célzott biokémiai vizsgálatokat végeztetni. A kromoszóma- rendellenességek kiszűrését célzó vizsgálatokat viszont minden kismamánál célszerű egybekötni a biokémiai szűréssel (pl Down-kór): Magzati növekedés

  • Kombinált-teszt: a 12-14. héten zajlik az ultrahang-vizsgálat és vérvizsgálat kombinációjával. Segítségével a Down-kóros magzatok körülbelül 95-97%-a kiszűrhető. Az eredmény általában egy órán belül megvan, így az akár meg is várható.
  • Integrált teszt: két vérvételből álló vizsgálat, már meglévő ultrahangvizsgálati eredménnyel. Az első vérvételre 12-13, másodikra 15-18 hetesen kerül sor. A kismama a második vérvételt követően pár napon belül kap eredményt. A Down-kór és a nyitott gerinc 90-95%-a szűrhető ezen a módon.
  • Négyes teszt: ez a vizsgálat megegyezik az integrált teszt második vérvételével. A felsorolt vizsgálatok közül ez a legkevésbé hatékony, így ezt csak akkor ajánlják, ha a kismama későn jelentkezik. Mivel ezzel a módszerrel is kiszűrhető a rendellenességek 80%-a, még mindig sokkal hatékonyabb egy AFP-vizsgálatnál (lásd lejjebb).
  • Kontingens-szűrés: ez a legújabb és egyben leghatékonyabb szűrés. A 11-14. heti Kombinált teszten átesett kismamákat a kapott eredmények alapján három csoportba sorolják:
  1. akiknél mindent rendben találtak,
  2. akiknél nem zárható ki a rendellenesség,
  3. akiknél a Kombinált teszt pozitív eredményt ad.

Magzatvíz-mintavétel kizárólag a harmadik csoportba sorolt kismamáknál szükséges. A középső, úgynevezett átmeneti kockázati csoport esetében további vizsgálatokkal (ultrahangos vagy biokémiai, esetleg mindkettő) pontosítják az eredményt.

Alfa-fetoprotein (AFP) nevű fehérje jelenlétének vizsgálata: sok helyen még mindig bevett szokás, hogy az alacsony AFP-ből Down-kórra következtetnek. Ez a gyakorlat nagyon sok felesleges magzatvíz- vizsgálatot eredményez, pedig az alacsony AFP önmagában nem elég ok a magzatvíz-mintavételre: fentebb látható, hogy ma már sokkal pontosabb szűrések léteznek.

 

<< Vissza