STD szűrés

Mi az az STD?

Az STD egy angol nyelvű rövidítés, a Sexually Transmitted Diseases, azaz szexuális úton terjedő betegségek kifejezésből származik, ami azt jelenti, hogy ezek a különféle kórokozók által előidézett fertőző megbetegedések szexuális érintkezéssel kerülnek át egyik emberből a másikba. Szexuális érintkezésnek számít minden olyan érintkezési forma, ahol a nemi szervek a szexuális partner valamely nyálkahártyájával (nemi szervek, száj, végbél) kerülnek kapcsolatba, tehát a hüvelyben, a szájban vagy a végbélben végzett közösülés egyaránt fertőzéseket közvetíthet.

Ki kaphat nemi úton terjedő fertőzést azaz STD-t?

Ez a probléma bárkit érinthet, aki szexuális életet él, a fertőződés kockázata azonban természetesen nagyon is eltérő: minél több partnere van egyidejűleg vagy egymást követően, és minél gyakrabban fordul elő, hogy védekezés (óvszer) nélkül vesz részt a szexuális együttlétben, annál nagyobb az esélye arra, hogy valamilyen kórokozóval megfertőződik.

Hányszor kaphatok ilyen betegséget?

A nemi érintkezéssel terjedő fertőzések után nem marad tartós védelem - szemben néhány más fertőző betegséggel, melyek átvészelése tartós védettséget jelent -, ezért ugyanazt a fertőzést életünk során többször is megkaphatjuk.

Érdemes tudni, hogy több mint 30 féle kórokozó terjedhet szexuális együttlét kapcsán, és az sem ritka, hogy akár egyetlen együttlét alkalmával többféle kórokozóval fertőződhetünk.

Hogyan veszem észre, hogy megfertőződtem?

A szexuális érintkezés révén sokféle, különböző tünetekkel és panaszokkal jelentkező betegség adható át.

Ezek lappangási ideje eltérő: vannak, amelyek az együttlét után néhány órával már tüneteket okoznak, mások néhány nap vagy hét múlva mutatkoznak, míg ismét más fertőzések esetében akár hónapok is eltelhetnek a panaszok jelentkezéséig.

Ha a fertőzés főként a nemi szervek területére korlátozódik, kóros váladékozás, folyás, hólyagok, sebek, kiütések, növedékek, viszketés, fájdalom jelentkezhetnek. Vannak azonban olyan fertőzések is, melyek a test egyéb területein kiütéssel, lázzal, nyirokcsomó megnagyobbodással esetleg hasmenéssel, hányással, sárgasággal járnak.

Előfordulhat az is, hogy hosszabb ideig semmiféle tünetet nem észlelünk, holott már fertőzést kaptunk, és azt tovább is tudjuk adni. Ezekben az esetekben speciális vizsgálatokkal (vérvizsgálat, nemi váladékok vizsgálata) már megállapítható a fertőzöttség, mielőtt még tünetek, panaszok jelentkeznének.

Mit tegyek, ha ilyen tüneteket észlelek?

Az első és legfontosabb teendő a szexuális érintkezés kerülése. Aki STD-ben szenved, annak állapotát a szexuális együttlét súlyosbíthatja, a fertőzést a belső nemi szervek irányába tereli. Emellett partnerét is kiteszi a fertőződés veszélyének.

Bármilyen enyhék is a tünetek, ne számítson arra, hogy a probléma magától megoldódik. Panaszai átmenetileg csökkenhetnek, vagy akár meg is szűnhetnek, de biztos lehet abban, hogy csakhamar újra jelentkeznek, hiszen a fertőzés továbbra is fennáll.

Minél hamarabb ki kell vizsgálni a panaszok okát, hiszen a tünetek alapján nem lehet eldönteni, hogy melyik kórokozó idézi elő a betegséget. Ehhez speciális vizsgálatokat kell elvégezni.

Célszerű a partnerrel együtt szakorvoshoz fordulni, hogy a kivizsgálás és kezelés párhuzamosan megtörténhessen, amivel elejét vehetjük a” ping-pong” fertőzés kialakulásának.

Milyen orvoshoz forduljak, ha arra gyanakszom, hogy STD betegségem lehet?

Az STD-k kezelésével többféle szakorvosi rendelésen foglalkoznak. A bőr-nemigyógyászok párok kezelésére is fel vannak készülve, a nőgyógyászok külön a női, míg az urológusok külön a férfi betegek ellátásával foglalkoznak. Egyes egészségügyi intézményekben STD-centrumok működnek.

Mi történik az orvosi vizsgálaton?

Az orvosi vizsgálaton megkérdezik, milyen panaszai vannak, azok mióta állnak fenn. A betegség által érintett bőr- és nyálkahártya területeket megtekintik, a környéki nyirokcsomókat megtapogatják. Váladékot és/vagy vért vesznek, melynek mikroszkópos, tenyésztéses illetve egyéb speciális ( pl.: PCR) vizsgálatára van szükség ahhoz, hogy pontosan kiderüljön, mi a baj. A pontos kivizsgálás elengedhetetlen ahhoz, hogy célzottan, ne vaktában történjen a kezelés. Ugyanilyen lényeges, hogy a kezelés utáni ellenőrző vizsgálatokat is elvégezzék, ugyanis a panaszok, tünetek enyhülése, megszűnése nem feltétlenül jelent egyet a fertőzés megszűnésével!

Gyógyíthatóak ezek a betegségek?

A nemi úton terjedő fertőzéseket sokféle kórokozó okozhatja. Vannak ezek között baktériumok, vírusok, gombák, és egyéb mikrobák.
A fertőzések nagy része tökéletesen meggyógyítható, különösen, ha a beteg időben szakorvoshoz kerül és minden kezelési utasítást pontosan betart.
A vírusok által kiváltott STD-k közül jó néhány mindmáig kezelési problémát okoz, mert a sejten belül szaporodó vírusokra nagyon nehéz gyógyszerekkel hatni. Ezért ezen betegségek sok esetben nem gyógyíthatóak, csupán kezelhetőek.

Mi történik akkor, ha nem kezelnek minket?

A tökéletesen meggyógyítható STD-k kezelése annál eredményesebb, minél hamarabb fordul orvoshoz.

Ezért fontos, hogy esetleg még tünetmentes, de már fertőződött partnere is Önnel tartson a vizsgálatra, és részt vegyen a kezelésben.

Kezeletlen esetben ezek a betegségek szövődményekhez vezetnek. A kórokozók megbetegíthetik a belső nemi szerveket, amelyek mind a férfi mind a nő részéről kulcsfontosságúak a megtermékenyítésben, ezért a krónikus fertőzés meddőséghez vezethet. Amennyiben a terhesség létrejön, a születendő magzatra nézve is veszélyeket hordoz, ha szülei STD-ben szenvednek,ugyanis a terhesség,a szülés illetve a szoptatás közben anyáról magzatára illetve gyermekére terjedhetnek a fertőzések.

Emellett némelyik szexuális úton terjedő kórokozóval történő fertőződés másodlagosan izületi, szemészeti gyulladásokat, illetve bőrbetegségeket is okozhat, amiket még nehezebb gyógyítani.

Ma már azt is tudjuk, hogy a méhnyakrák kialakulása összefügg egy szexuális érintkezéssel átvihető kórokozó, a humán papillomavirus (HPV) bizonyos típusaival történő fertőzéssel.

Hogyan védekezhetem az STD fertőzések ellen?

Ha hosszú távú, kölcsönös hűségen alapuló partnerkapcsolatban él, melynek kezdetekor egyikőjük sem volt fertőzött, biztos lehet abban, hogy nem fenyegeti veszély.
Ha egyidejűleg vagy egymás után több partnere van, akkor gumióvszer megfelelő használatával csökkentheti a fertőződés esélyét.
Ha bármilyen fertőzés jeleit észleli önmagán vagy partnerén, azonnal forduljanak szakorvoshoz, aki a korai szakaszban elvégzett vizsgálatok segítségével célzott kezelést ad, amivel megelőzhetőek a későbbi szövődmények.
 

<< Vissza