Meddőség

KIVIZSGÁLÁS

Az első megbeszélés a házaspár előzetes telefonbejelentkezését követően történik. Ilyenkor az előzmények, korábbi leletek, zárójelentések megismerése után jelöljük ki az elvégzendő vizsgálatokat.

VIZSGÁLATOK NŐKNÉL

Általános orvosi és laboratóriumi vizsgálatok, HIV (AIDS) szűrés, B típusú fertőző májgyulladás (Hepatitis B) -szűrés, nőgyógyászati vizsgálat és hüvelyváladék vizsgálat, rákszűrés. Ciklus monitorizálása a 2-5. és a 18-21. napon végzett hormonvizsgálatokkal és szükség esetén hüvelyi ultrahang vizsgálattal történik. Szükség esetén a kivizsgálás Chlamydia, Toxoplasma és egyéb vizsgálatokkal is kiegészíthető.
A méhűr alakját és a petevezetékek átjárhatóságát kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal lehet ellenőrizni.
Amennyiben szükséges, a végleges kórisme felállításához hastükrözésre és/vagy méhtükrözésre is szükség lehet.

VIZSGÁLATOK FÉRFIAKNÁL

Általános orvosi vizsgálat, laboratóriumi vizsgálat, HIV (AIDS) szűrés, B típusú fertőző májgyulladás (hepatitis B) szűrés. Szükség esetén urológiai-andrológiai és ultrahang vizsgálat. Ondó (sperma) mikroszkópos vizsgálata legalább két alkalommal. Szükség esetén hormon vizsgálat.
A házaspár kivizsgálása kb. egy hónapot vesz igénybe. Utána értékelő, ún. STIMULÁCIÓS MEGBESZÉLÉST tartunk, amikor a házaspárral megbeszéljük az eddigi eredményeket, illetve kezelési tervet készítünk.

A STIMULÁCIÓS KEZELÉS

A hormonstimulációs kezelés lényege a petefészek ultrahang- és hormonvizsgálatok segítségével ellenőrzött stimulálása egyidejűleg több petesejt nyerése céljából.
Leggyakrabban az úgynevezett "GnRH analóg hosszú stimulációs protokolt" használjuk. Ennek lényege, hogy már a stimulációt megelőző ciklus 19-22. napján, vérmintából történő progeszteron hormon meghatározást követően olyan gyógyszert adunk, ami az agyalapi mirigy petefészek serkentő hormon termelését leállítja (Suprefact orrspray, vagy injekció, Decapeptyl injekció).

Bizonyos esetekben úgynevezett "GnRH antagonista" protokollt használunk. Ez esetben a gátlószert (Cetrotide, Orgalutran injekció) csak a stimuláció alatt alkalmazzuk.
A menses 2 - 4. napján kezdjük el a petefészkek stimulációját (általában Fostimon HP, Gonal-F, Merional, Metrodin HP, Puregon injekciókat használunk).
Ha kellő számú tüsző érik, akkor a petesejtek végső érését egyszeri alkalommal adandó injekcióval biztosítjuk (Profasi), melyet a petesejt leszívás előtt 36-40 órával kell beadni. Ezt követően kerül sor a petesejtek leszívására. Már a petesejtek leszívásának napjától szoktuk javasolni sárgatest hormon (progeszteron) adását (Progeszteron injekció, Utrogestan capsula, Duphaston tabletta). Ezt a kezelést a 3 hetes kontrollig mindenképpen javasoljuk. A szervezeten kívül megtermékenyített petesejtekből fejlődő embriókat általában a peteleszívást követő 3-5 nappal helyezzük vissza a méhbe.

ULTRAHANG VEZÉRELT TÜSZŐPUNKCIÓ

Az ultrahangos tüszőpunkció során a hüvelybe vezetett ultrahangfej és punkciós egység segítségével a hátsó hüvelyboltozaton keresztül szúrjuk meg a tüszőket, majd a petesejt tartalmazó tüszőfolyadékot leszívjuk. Ez a beavatkozás intézetünkben vénás altatásban történik, ezért kérjük, hogy a műtét napján a hölgy maradjon éhgyomorra, ne egyen, ne igyon semmit. A punkciót követően két- három óra múlva a punkción átesett páciensünk kísérővel hazamehet.

MEGTERMÉKENYITÉS

A petesejtek megtermékenyítését vagy KONVENCIONÁLIS IVF, vagy ICSI módszerrel végezhetjük el.
KONVENCIONÁLIS IVF esetén megfelelő előkezelés után táptalajban összehozzuk a petesejtet és a spermiumokat. Ezen eljárás csak akkor lehetséges, ha megfelelő számú és minőségű spermium áll rendelkezésre. Ez esetben a megtermékenyítés spontán történik, a kb. 200000 spermiumból egy (néha kórosan több) megtermékenyíti a petesejtet.

MeddőségMeddőségMeddőség

Az ICSI eljárás során a petesejtek termékenyülési esélyének növelése érdekében a hímivarsejtet közvetlenül a petesejtbe fecskendezzük mikroinjekcióval. Ezt az eljárást olyan esetben alkalmazzuk, amikor kevés az esély arra, hogy a KONVENCIONÁLIS IVF módszerrel megfelelő számú embrió jöhessen létre. Ezt a beavatkozást a petesejtek és az ondósejtek megfelelő előkezelése után egy speciális mikroszkópra felszerelt mikromanipulátor műszer segítségével végezzük. A petesejtek ICSI módszerrel történő megtermékenyítését általában akkor javasoljuk, ha: - a rendelkezésre álló hímivarsejtek száma alacsony (kevesebb, mint 10 mill/ml), vagy azok mozgásképessége gyenge, - ha spermiumot csak hereszövetből lehetséges kinyerni, - a tüszőpunkció során csak kevés (4-nél kevesebb), vagy nem megfelelő petesejtet nyerünk. - a korábbi hagyományos IVF kezelés(ek) során kedvezőtlen volt a megtermékenyülések aránya - a páciens életkora több mint 35 év. Az ICSI módszer általában az érett petesejtek mintegy 50-90%-ának szabályos megtermékenyülését eredményezi. Általában a szabályosan megtermékenyült petesejtek 70-80 %-a fejlődik méhbe ültetésre alkalmas embrióvá. Nagyon szép eredményeink vannak hereszövetből nyert spermiumok felhasználásával végzett ICSI eljárással is.

AZ EMBRIÓ MEGTAPADÁSÁT SEGÍTŐ ELJÁRÁS (AH)

Asszisztált hatching (AH) mikromanipulációs módszer lényege, hogy az embriótranszfer előtt a praeembriót körülvevő burkon (zona pellucidán) egy nyílást ejtsünk a beágyazódás elősegítése céljából. Az eljárást a

legmodernebb eszközökkel, computer vezérelt lézerkészülékkel végezzük. Az AH javasolt: 35 év feletti életkor, vastag zona pellucida, illetve a kórelőzményben kettő sikertelen IVF/ET kezelés esetén.

MeddőségMeddőségMeddőség

EMBRIÓTRANSZFER (EMBRIÓBEÜLTETÉS)

A fejlődő embriókat (3-at vagy max. 4-et) műanyag katéter segítségével a méhnyak külső nyílásán keresztül a méh üregébe juttatjuk. A 3-5 napos embriókat minimális mennyiségű transzfertáptalajban fecskendezzük be. A beavatkozás teljesen fájdalommentes, érzéstelenítést, altatást nem igényel. Az embriótranszfert követően 1-2 óra ágynyugalom szükséges. Otthon pihenés, kímélő életmód javasolt, a sárgatest hormon folyamatos adása mellett.

MeddőségMeddőség

KEZELÉS EREDMÉNYESSÉGE

2 hét elteltével reggeli első vizeletből érzékeny terhességi teszt végzését javasoljuk, majd 3 hét elteltével ultrahangos kontrollvizsgálatot végzünk, terhesség kimutatása és a megtapadt embryok számának meghatározása céljából.
A kezelés sikerességét (terhesség létrejöttét) senki nem ígérheti teljes biztonsággal.

Már a hormonkezelés során előfordulhat (10%), hogy a kezelést abba kell hagyni, mert a várt kedvező reakció (több tüsző egyidejű növekedése) nem jön létre.
Az is előfordulhat, hogy a tüszőpunkció során petesejtet nem nyerünk. Ennek esélye kb. 5 %.
További kockázat, hogy az esetek 10%-ban a nyert petesejt nem termékenyül meg, illetve nem fejlődik belőle beültetésre alkalmas embrió. Ezen túlmenően a beültetett embriók az esetek 60-70%-ban nem tapadnak meg. Ennek megfelelően a teherbeesés valószínűsége az IVF kezelés során világszerte átlagosan 30%-os, mely nagymértékben függ a meddőség okától, és a nő életkorától.

A terhesség alatt fellépő szövődmények tekintetében a szervezeten kívüli megtermékenyítés útján fogant terhesség semmiben sem különbözik spontán létrejött terhességtől. A kettős ikerterhesség valószínűsége az IVF során 20%-os, a hármas ikerterhességé 5%-os. A korai (az első 12 hétben történő) vetélések gyakorisága is növekszik 10-20%-ra.

A méhen kívüli terhesség kialakulásának valószínűsége kb. 5 %.
Szervezeten kívüli megtermékenyítés során létrejött terhességből születő gyermek károsodása vagy fejlődési rendellenessége nem valószínűbb, mint a populáció átlagában (2-3%), mert semmiféle olyan beavatkozáson nem mennek keresztül az embriók, amely az örökítő anyagukat érintené.

Meddőség

KEZELÉS KOCKÁZATAI, SZÖVŐDMÉNYEI

Minden kezelés magában rejti a petefészek túlstimulációjának 1%-os kockázatát. Ennek enyhébb megjelenési formája sárgatesttömlők kialakulása az embriótranszfert követően. Tünetei: enyhe alhasi fájdalom, hányinger. Ebben az esetben gyakori ultrahang- és vérvizsgálat válik szükségessé, valamint a beteg otthonában pihenés és bőséges folyadékfogyasztás javasolt. Súlyosabb esetek mindenképpen kórházi kezelést tesznek szükségessé.

A petesejt leszívás után előfordulhat alhasi fájdalom, mely általában csak átmeneti, egyszerű fájdalomcsillapítókra múlik.

Nagyon ritkán előfordulhat az ultrahang vezérelt petesejtleszívás kapcsán, hogy vérzés lép fel, valamely szerv, érképlet sérülése következtében. Ezek döntő többsége egyszerű tamponálással megszüntethető, nagyon ritkán van szükség a sérülés műtéti ellátására.
Szintén ritkán előfordulhat gyulladásos szövődmény, mely kialakulása azért elenyésző valószínűségű, mert a ciklus indítása előtt ellenőrizzük a hüvelyváladék tisztaságát és a stimuláció alatt hüvelykúppal fertőtlenítő kezelést végzünk és profilaktikus antibiotikum kezelést alkalmazunk.

Tekintettel arra, hogy a petesejt leszívást altatásban végezzük, felléphet beavatkozás közben az altatás bármely ismert mellékhatása, szövődménye annak ellenére, hogy a betegek kivizsgáltan kerülnek műtétre és a legkorszerűbb altató és fájdalomcsillapító szerekkel dolgozunk.

 

<< Vissza